Menu

ΚΑΣ

Event date: 8/6/2021 2:00 μμ - 11:00 μμ Export event

Πρόσκληση - Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου - Πράξη 23 - Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 και ώρα 14.00, με τηλεδιάσκεψη από το αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351

 

 

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2021

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 και ώρα 14.00, με τηλεδιάσκεψη, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 23).

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

  1. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στις περιοχές επέκτασης του Λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ Α.Ε. (Ν-ΝΔ Πεδίου), στα οικόπεδα αρ. 15 και 36, στην «περιοχή της πλατείας» και στη θέση Ρέμα, στα αγροτεμάχια με αρ. κτημ. 492 και 518-519, Τ.Κ. Μαυροπηγής, Δήμου Εορδαίας, Π.Ε. Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
  2. Έγκριση ή μη υπέρβασης του 5% του προϋπολογισμού για το υποέργο 2 «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» του έργου «Αντικατάσταση και επέκταση δικτύου ύδρευσης περιοχής Νότιας Γειτονιάς (περιοχή Μιχούλι) της Δ.Ε. Γλυκών Νερών και των Π.Ε. 7 και Π.Ε. 8 της Δ.Ε. Παιανίας του Δήμου Παιανίας» ενταγμένου στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».  
  3. Έγκριση ή μη μελέτης περιβάλλοντος για την κτιριακή επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.», στη θέση Κάτω Πούντα, Δ.Ε. Αμπελακίων, Δήμου Σαλαμίνας, Π.Ε. Νήσων, Περιφέρειας Αττικής.
  4. Έγκριση ή μη παρουσίασης του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" από την Ελληνική Κυβέρνηση στη Στοά Αττάλου στην αρχαία Αγορά στις 17 Ιουνίου 2021.
  5. Έγκριση ή μη αιτήματος της ΕΦΑ Χανίων για πενταετή παράταση (2021-2025) της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στο Καστέλλι Χανίων.
  6. Έγκριση ή μη αιτήματος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών για διεξαγωγή νέου τριετούς (2021-2023) ερευνητικού προγράμματος εντατικής επιφανειακής και γεωφυσικής έρευνας στην ενδοχώρα του Εμπορειού Χίου.
  7. Έγκριση ή μη αιτήματος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για διενέργεια διετούς (2021-2022) ανασκαφικής έρευνας στο Μόχλο, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Λασιθίου.
  8. Έγκριση ή μη αιτήματος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στις οχυρώσεις των Δελφών κατά το 2021, στο πλαίσιο νέου μονοετούς προγράμματος.
  9. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την πενταετή παράταση (2021-2025) της αρχαιολογικής έρευνας στην Κυμισάλα Ρόδου, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Δωδεκανήσου.
  10. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για ανασκαφική διερεύνηση μικρής κλίμακας και αρχιτεκτονική αποτύπωση - μελέτη του υστεροαρχαϊκού ναού στην Παλαιόπολη Άνδρου, στο πλαίσιο διετούς προγράμματος 2021-2022.
  11. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για προσθήκη της Τούμπας Φαναρίου Ροδόπης στους χώρους έρευνας του προγράμματος με τίτλο «Χαρτογραφώντας τους πρώιμους γεωργούς στη Θράκη», σε συνεργασία με τις ΕΦΑ Ροδόπης και Ξάνθης.
  12. Έγκριση ή μη αιτήματος του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα για τη διενέργεια εντατικής επιφανειακής έρευνας και ανασκαφής στην ευρύτερη περιοχή του Κάστρου Καλλιθέας Λάρισας, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Λάρισας, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2021-2024).
  13. Έγκριση ή μη του αιτήματος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής για πενταετή παράταση 2021-2025 του αρχαιολογικού προγράμματος στη Φαιστό, ΠΕ Ηρακλείου.
  14. Έγκριση ή μη του αιτήματος της ΕΦΑ Ευβοίας για διενέργεια διετούς αρχαιολογικής έρευνας (2021-2022) στον αρχαιολογικό χώρο Παλαμαρίου, νήσου Σκύρου.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτριες: Έλ. Κουντούρη - Ι. Παπαγεωργίου

  1. Έγκριση ή μη διατήρησης των αρχαίων καταλοίπων των τομέων 1-5 στη Ζώνη ΙΙΙ του ΕΣΧΑΔΑ «Τουριστική αξιοποίηση ακινήτου Άγιος Ιωάννης, Νικήτης, Δήμου Σιθωνίας, ΠΕ Χαλκιδικής».
  2. Έγκριση ή μη αιτήματος της ΕΦΑ Μεσσηνίας για πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα «Γεω-Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Πύλου» (ΓΑ.Π.Π./ ‘PYLOS GeoArchaeological Program’, GA.P.P. (2021-2025)» στην περιοχή του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Γιάλοβας.
  3. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για πενταετή παράταση (2021-2025) της ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία πόλη της Κύθνου («Βρυόκαστρο» και «Βρυοκαστράκι»), σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτριες: Έλ. Κουντούρη – Α. Λαζαρίδου

  1. Έγκριση ή μη αιτήματος του ΟΔΑΠ για το 1ο πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας αυτόματων πωλητών νερού - αναψυκτικών σημείων σε αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά μουσεία.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Ι. Παπαγεωργίου

  1. Έγκριση ή μη αποδοχής δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ποσοστού 92% συνιδιοκτησίας της επί κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο αποτελείται από το τζαμί του Ισκερντέρμπεη, γνωστού και ως «Τέμενος Μεζά», και των πέριξ αυτού οικοδομημάτων σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2.281,13 τ.μ., στα Γιαννιτσά, Δήμου Πέλλας, Π.Ε. Πέλλας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  2. Έγκριση ή μη υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4495/2017 και προσθήκης κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας Β. Αναστασοπούλου και Ε. Βαβίτσα, στην οδό Πατριάρχου Δημητρίου 18Α, στην Καλαμπάκα, Δήμου Μετεώρων, Π.Ε. Τρικάλων.
  3. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Μυτιλήνης: α) για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Δυτικής Τάφρου του Κάστρου Μυτιλήνης, κατά το χρονικό διάστημα Ιούνιου – Αυγούστου 2021 και β) για την απαλλαγή καταβολής τελών για τη θερινή περίοδο του έτους 2021, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού.
  4. Έγκριση ή μη αιτήματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Ι.Μ. Οσίου Λουκά, Π.Ε. Βοιωτίας, για την πραγματοποίηση και κινηματογράφηση μουσικής εκδήλωσης με τίτλο: «Παλιγγενεσία – Η επανάσταση στη Ρούμελη το 1821», στις 14 και 15 Ιουνίου 2021.
  5. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών για πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα (2021-2025) με τίτλο «Πέρα από τη Χαλκίδα: Το τοπίο της και οι κοινωνικοοικονομικοί μετασχηματισμοί της ενδοχώρας της από τους βυζαντινούς χρόνους μέχρι την οθωμανική περίοδο», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ AΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Δ. Σβολόπουλος

  1. Έγκριση ή μη «Μελέτης αποτίμησης και ενίσχυσης ευστάθειας πρανούς στην περιοχή διαπλάτυνσης του διαδρόμου επισκεπτών του σπηλαίου Πετραλώνων», για το έργο «Ανάδειξη σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του».

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Ι. Παπαγεωργίου-Θ. Βλαχούλης

  1. Έγκριση ή μη αιτήματος για την επισκευή ακινήτου με ΚΜ IV-1449 οικοδομών Ρόδου φερόμενης ιδιοκτησίας Γιώργου Μηλιώνη, στην οδό Αγ. Φανουρίου 104, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και τη μετατροπή του σε τουριστικό ξενώνα.
  2. Έγκριση ή μη πρότασης χωροθέτησης  αναβατορίου ατόμων για την Άνω Πόλη της Μονεμβασίας, Π.Ε. Λακωνίας.
  3. Έγκριση ή μη μελέτης: α) αποκατάστασης των νεωτερικών πτερύγων ,κελιών και λοιπών χώρων, β) συμπληρωματικής μελέτης περιβάλλοντος χώρου Καθολικού Ιεράς Μονής και γ) τροποποίησης νεωτερικού εξωνάρθηκα στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλοακαρνανίας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτρια: Α. Λαζαρίδου

  1. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Στυλίδας, Π.Ε. Φθιώτιδας, για την άρση της αποδοχής δωρεάν παραχώρησης χρήσης στο ΥΠΠΟΑ δημοτικών κτηρίων και την επαναφορά της χρήσης τους στον Δήμο Στυλίδας.
  2. Έγκριση ή μη: α) του αιτήματος του Fondazione Brescia Musei για την εξαγωγή με σκοπό τον προσωρινό δανεισμό τριών αρχαίων έργων αρμοδιότητας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (1) και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας (2), προκειμένου να παρουσιαστούν στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Victory. The long journey of a Myth», στο Museo di Santa Giulia, στη Brescia, από 25 Φεβρουαρίου 2022 έως 19 Ιουνίου 2022 (διάρκεια δανεισμού: 7 Φεβρουαρίου 2022 έως 8 Ιουλίου 2022), και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων.
  3. Έγκριση ή μη α) του αιτήματος του Rheinisches Landesmuseum Trier, Γερμανία, για την εξαγωγή και τον προσωρινό δανεισμό πέντε (5) αρχαίων έργων αρμοδιότητας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (1), του Επιγραφικού Μουσείου (1) και των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κορινθίας (1), Καβάλας (1) και Δωδεκανήσου (1), καθώς και δύο (2) αρχαίων έργων από το Μουσείο Μπενάκη, προκειμένου να παρουσιαστούν στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Fall of the Roman Empire», από 25 Ιουνίου 2022 έως 27 Νοεμβρίου 2022 (διάρκεια δανεισμού: 6 Ιουνίου 2022 έως 12 Δεκεμβρίου 2022), και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Εισηγήτρια: Β. Παπαγεωργίου

  1. Συγκρότηση ή μη τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας ενός (1) αρχαίου αγαλματίου, κατασχεθέντος εις χείρας Ι. Λ. του Π., στο Βραχάτι, Δ. Βέλου - Βόχας, ΠΕ Κορινθίας.
  2. Συγκρότηση ή μη τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίων αντικειμένων κατασχεθέντων εις χείρας Α. Β., Α. Ο. και Ι. Χ., στην Πόθια, στο Βαθύ και στον Άγιο Μάμα αντίστοιχα στη νήσο Κάλυμνο ΠΕ Καλύμνου, Περ. Νοτίου Αιγαίου.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Μ. Μερτζάνη

  1.  Έγκριση ή μη της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αμπελακιώτισσας Ναυπακτίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  2. Έγκριση ή μη της μελέτης συντήρησης του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Ι. Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας (Παναγία Μποτσιώτισσα), Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου.​

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Γραμματέας του Συμβουλίου: Αικατερίνη Καρκάνη

 

Ο Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

 Γεώργιος Διδασκάλου

Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α.

 

Η Προϊσταμένη

του Αυτοτελούς Τμήματος

Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Χαρίκλεια Λαναρά

Π.Ε. Αρχαιολόγων

 

 

 

 

                                                     

Print
961

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2627
2829123
45678910
1112
12/3/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.10, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 14:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 10).

 

Read more
1314151617
1819
19/3/2024 2:00 μμ - 11:00 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.11, Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 και ώρα 14:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 11).

Read more
2021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset