Menu

ΚΑΣ

Event date: 25/5/2021 2:00 μμ - 11:00 μμ Export event

Πρόσκληση - Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ. 20, Τρίτη 25 Μαΐου 2021 και ώρα 15.00, με τηλεδιάσκεψη από το αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351

 

Αθήνα, 21 Μαΐου 2021

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 και ώρα 15.00, με τηλεδιάσκεψη, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 20).

 

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Εισηγήτριες: Π. Αδάμ-Βελένη – Α. Ανδρουλιδάκη

1. Έγκριση ή μη τροποποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος δράσης των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

2. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στις περιοχές επέκτασης του Λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ Α.Ε. (Ν-ΝΔ Πεδίου), στα οικόπεδα αρ. 15 και 36, στην «περιοχή της πλατείας» και στη θέση Ρέμα, στα αγροτεμάχια με αρ. κτημ. 492 και 518-519, Τ.Κ. Μαυροπηγής, Δήμου Εορδαίας, Π.Ε. Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

3. Ιεραρχική Προσφυγή των Μυρτούς και Μανουέλας Λεάνδρου κατά του όρου 2 της υπ΄ αρ. πρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΥΚ/508261/364327/12957/4569/17-10-2019 Απόφασης της ΕΦΑ Κυκλάδων, σχετικά με την απόρριψη κατασκευής κολυμβητικής δεξαμενής σε ακίνητο φερομένης ιδιοκτησίας τους, στη θέση «Τρία Πηγάδια», Δ.Ε. Ιουλίδος, Δήμου Κέας, Π.Ε. Κέας - Κύθνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

4. Έγκριση ή μη προσωρινής παραχώρησης χρήσης του αρχαίου θεάτρου στο Ιερό του Ασκληπιού Επιδαύρου και του αρχαίου θεάτρου της πόλης της Επιδαύρου στην «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.», για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, κατά τη θερινή περίοδο του έτους 2021.

5. Έγκριση ή μη αιτήματος της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» σχετικά με: α) την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κατά τη θερινή περίοδο του έτους 2021 και β) την προετοιμασία των αναγκαίων πρόσθετων υποδομών, στο πλαίσιο λήψης των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας από την πανδημία του covid-19.

6. Έγκριση ή μη αιτήματος της ΕΦΑ Χανίων για πενταετή παράταση (2021-2025) της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στο Καστέλλι Χανίων.

7. Έγκριση ή μη αιτήματος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών για διεξαγωγή νέου τριετούς (2021-2023) ερευνητικού προγράμματος εντατικής επιφανειακής και γεωφυσικής έρευνας στην ενδοχώρα του Εμπορειού Χίου.

8. Έγκριση ή μη αιτήματος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για διενέργεια διετούς (2021-2022) ανασκαφικής έρευνας στο Μόχλο, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Λασιθίου.

9. Έγκριση ή μη αιτήματος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στις οχυρώσεις των Δελφών κατά το 2021, στο πλαίσιο νέου μονοετούς προγράμματος.

10. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τριετή παράταση (2021-2023) της αρχαιολογικής έρευνας, στο βόρειο τμήμα της Λήμνου, με τίτλο «Αρχαιολογικό Πρόγραμμα της Λήμνου».

11. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την πενταετή παράταση (2021-2025) της αρχαιολογικής έρευνας στην Κυμισάλα Ρόδου, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Δωδεκανήσου.

12. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για ανασκαφική διερεύνηση μικρής κλίμακας και αρχιτεκτονική αποτύπωση-μελέτη του υστεροαρχαϊκού ναού στην Παλαιόπολη Άνδρου, στο πλαίσιο διετούς προγράμματος 2021-2022.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη - Α. Λαζαρίδου - Ε. Γερουση

13. Έγκριση ή μη αιτημάτων των εταιρειών «QOS IKE» και «EIGHT E.E.», δια του Υπουργείου Τουρισμού, για τη χορήγηση άδειας φωτογράφησης και κινηματογράφηση της συλλογής «Cruise 2022» του οίκου «Christian Dior» σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας Εφ.Α. πόλης Αθηνών, Εφ.Α. Ανατολικής Αττικής και Εφ.Α. Κορινθίας, κατά τον μήνα Ιούνιο του 2021.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Ε. Κουντούρη - Δ. Σβολόπουλος

14. Έγκριση ή μη: α) τεχνικής έκθεσης του καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Ευθύμη Λέκκα για την ασφαλή λειτουργία των σπηλαίων Μελισσάνη και Δρογγαράτη Δήμου Σάμης, Κεφαλονιάς και β) όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των σπηλαίων ως επισκέψιμων χώρων.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Δ. Σβολόπουλος

15. Έγκριση ή μη μελέτης με τίτλο «Γεωτεχνική έρευνα, γεωτεχνική μελέτη, μελέτη διαχείρισης ομβρίων στην εγγύς περιοχή του ρωμαϊκού σταδίου Πατρών».

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Δ. Σβολόπουλος – Μ. Μερτζάνη

16. Έγκριση ή μη μελέτης συντήρησης καταλοίπων των δωματίων ανατολικού και δυτικού συγκροτήματος του αρχαιολογικού χώρου Μοναστηρακίου, Δήμου Αμαρίου, Π.Ε. Ρεθύμνης.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Ι. Παπαγεωργίου

17. Έγκριση ή μη αποδοχής δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ποσοστού 92% συνιδιοκτησίας της επί κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο αποτελείται από το τζαμί του Ισκερντέρμπεη, γνωστού και ως «Τέμενος Μεζά», και των πέριξ αυτού οικοδομημάτων σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2.281,13 τ.μ., στα Γιαννιτσά, Δήμου Πέλλας, Π.Ε. Πέλλας.

18. Αίτηση θεραπείας της εταιρείας «ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για τη μερική ανάκληση – τροποποίηση της αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΒΜΑΧΜΑΕ/695226/495392/7653/2959/17-02-2020 Υπουργικής Απόφασης, κατά το μέρος που αφορά: α) στην απόρριψη ανάπτυξης μίας σειράς τραπεζοκαθισμάτων στο άνω διάζωμα της πλατείας και β) στην απόρριψη τοποθέτησης τέντας ηλιοπροστασίας στην πρόσοψη του κτηρίου επί της Πλατείας Ελευθερίας αρ. 43, στην εντός των ενετικών τειχών πόλη του Ηρακλείου.

19. Έγκριση ή μη μελέτης για την επισκευή δημοτικού κτηρίου με νέα εσωτερική διαρρύθμιση και αλλαγή των όψεων, καθώς και την προσθήκη νέου κτηρίου, στην οδό Λάδης, στην πόλη της Χίου, Δήμου Χίου.

20. Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής μελέτης ανακατασκευής βομβόπληκτου κτηρίου, φερόμενης ιδιοκτησίας Παύλου Βαφειάδη, επί της οδού Καλοχαιρέτου αρ. 10  στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.

21. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Μυτιλήνης: α) για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Δυτικής Τάφρου του Κάστρου Μυτιλήνης, κατά το χρονικό διάστημα Ιούνιου – Αυγούστου 2021 και β) για την απαλλαγή καταβολής τελών για τη θερινή περίοδο του έτους 2021, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού.

22. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Σπάρτης: α) για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου Mυστρά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί Αρχιερατική Λειτουργία - μνημόσυνο υπέρ του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των Παλαιολογείων 2021, κατά το διάστημα από 28 Μαΐου έως 4 Ιουνίου  2021 και β) για κινηματογράφηση των ως άνω εκδηλώσεων.

23. Έγκριση ή μη αιτήματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Ι.Μ. Οσίου Λουκά Π.Ε. Βοιωτίας, για την πραγματοποίηση και κινηματογράφηση μουσικής εκδήλωσης με τίτλο: «Παλιγγενεσία – Η επανάσταση στη Ρούμελη το 1821», στις 14 και 15 Ιουνίου 2021.

24. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟΑ για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 4495/17 αυθαίρετων εργασιών στις ΚΜ IV- 954, 941, 955 οικοδομές Ρόδου, στην πλατεία Ιπποκράτους 18, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

25. Έγκριση ή μη εργασιών ανακαίνισης κατοικίας, φερόμενης ιδιοκτησίας Γεωργίας Ζαννιά, στη Χώρα της Πάτμου.

26. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών για πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα (2021-2025) με τίτλο «Πέρα από τη Χαλκίδα: Το τοπίο της και οι κοινωνικοοικονομικοί μετασχηματισμοί της ενδοχώρας της από τους βυζαντινούς χρόνους μέχρι την οθωμανική περίοδο», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης

27. Έγκριση ή μη επικαιροποιημένης - τροποποιημένης μελέτης αποκατάστασης φθορών της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου.

28. Έγκριση ή  μελέτης συντήρησης - επισκευής Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καβάλας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτρια: Α. Λαζαρίδου

29. Έγκριση ή μη θέσπισης εισιτηρίου για τη διενέργεια κατάδυσης στον Επισκέψιμο Ενάλιο Αρχαιολογικό Χώρο Περιστέρας Αλοννήσου.

30. Έγκριση ή μη αποδοχής δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Κτήριο Κούφλερ) στο Ο.Τ. Γ629 συνοικισμού Περιγιαλίου του Δήμου Καβάλας Π.Ε. Καβάλας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις ανάγκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας

31. Έγκριση ή μη: α) του αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για τον δανεισμό 52 έργων από τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου (33), από τη Μητρόπολη Ελασσόνος (17), από το Μουσείο Μπενάκη (1)  και από τη Συλλογή των αδελφών Ευθύμιου & Χαράλαμπου Δογάνη Αμπελακίων (1), με σκοπό να παρουσιασθούν στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Η επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές του 1821» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας από την 1η Ιουλίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2022 (διάρκεια δανεισμού έργων: 15-6-2021 έως 20-5-2022)  και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων.  

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Μ . Μερτζάνη

32. Έγκριση ή μη μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών, των φορητών εικόνων και του ξυλόγλυπτου διακόσμου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, Π.Ε. Ροδόπης, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Γραμματέας του Συμβουλίου: Κώστας Πασχαλίδης

 

Ο Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

                         Γεώργιος Διδασκάλου

Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α.

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

                         Η Προϊσταμένη

του Αυτοτελούς Τμήματος

Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

 

                        Χαρίκλεια Λαναρά

Π.Ε. Αρχαιολόγων

 

Print
798

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
151617
17/4/2024 1:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.15, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 15).

Read more
18192021
2223
23/4/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.16, Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και ώρα 14:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 16).

Read more
2425262728
293012345
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset