Menu

ΚΑΣ

Event date: 26/2/2020 2:00 μμ - 11:00 μμ Export event

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη- Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351

Fax: 210-8201418, 210-8201428

 

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2020

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου  Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 8).

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

  1. Αίτηση θεραπείας του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Βεργίνας Ν. Ημαθίας κατά της με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ37/375515/268972/8325/3424/30.7.2018 Υ.Α. με την οποία εγκρίθηκε με όρους η Διαχειριστική Μελέτη του Συνιδιόκτητου Δάσους Βεργίνας εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, Τ.Κ. Βεργίνας, Δήμου Βέροιας, Π.Ε. Ημαθίας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  2. Αποδοχή ή μη χορηγίας του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου προς την ΕΦΑ Κυκλάδων για τις ανάγκες της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στη θέση "Μάνδρα" και "Τσιμιντήρι" Δεσποτικού, Δήμου Πάρου, κατά  το έτος 2020.  
  3. Έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας “ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΔΡΙΤΣΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.” για την ίδρυση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με χρήση “παντοπωλείο- καφεκοπτείο”, σε ισόγειο κτηρίου επί της οδού Επιμενίδου 1, στην περιοχή “Πλάκα”, Δήμου Αθηναίων.
  4. Έγκριση ή μη αιτήματος του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα για διενέργεια, κατά το 2020, συμπληρωματικής γεωφυσικής έρευνας ενός έτους στον αρχαίο Ελεώνα στην Ανατολική Βοιωτία.
  5. Έγκριση ή μη αιτήματος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για διετή παράταση (2020-2021) της ανασκαφικής έρευνας στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας.
  6. Έγκριση ή μη αιτήματος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών για χορήγηση άδειας διενέργειας ανασκαφικών εργασιών, κατά το έτος 2020, στη θέση «Γεφυράκια», Τ.Κ. Προδρομίου, Δήμου Σουλίου, Π.Ε. Θεσπρωτίας.
  7. Έγκριση ή μη αιτήματος του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για έναρξη, κατά το έτος 2020, νέου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος (2020-2024) στον Παλαμά Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας.
  8. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια, κατά το 2020, επιφανειακής έρευνας στο βόρειο τμήμα της Λήμνου.
  9. Έγκριση ή μη αιτήματος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για πενταετή παράταση (2020-2024) της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Καλαπόδι Λοκρίδος, ΠΕ Φθιώτιδας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
  10. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τριετή παράταση (2020-2022) του ανασκαφικού προγράμματος στην παράκτια καρστική κοιλότητα ΚΣ3 της νήσου Κυθρός, στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγητές: Ελ. Κουντούρη - Ι. Παπαγεωργίου

  1. Έγκριση ή μη αιτήματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.): α) για την παραχώρηση χρήσης αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων και β) για την πραγματοποίηση φωτογραφικών και κινηματογραφικών λήψεων, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία των XXXΙΙ Ολυμπιακών Αγώνων «ΤΟΚΥΟ 2020» από τις 12 έως 18 Μαρτίου 2020.   

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγητές: Έ. Κουντούρη, Ι. Παπαγεωργίου, Θ. Βλαχούλης  

  1. Έγκριση ή μη μελέτης αποκατάστασης του Ι. Ν. Παναγίτσας και διαμόρφωσης της εισόδου του περιβάλλοντος χώρου του ναού του Ασκληπιού και της Υγείας στην Αρχαία Θουρία, Τ.Κ. Αίπειας, Δ.Ε. Καλαμάτας, Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου (εξ αναβολής).

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Ελ. Κουντούρη - Δ. Σβολόπουλος

  1. Έγκριση ή μη α) “αρχιτεκτονικής μελέτης για την αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας και την ανάδειξη του πέρατος της Ιεράς Οδού και των περί αυτού αρχαιοτήτων» και β) “μελέτης γενικής διάταξης για την ανάδειξη αρχαιοτήτων πλησίον της ρωμαϊκής αυλής στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας», στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εργασιών για το έργο “Αναβάθμιση υποδομών και βελτίωση λειτουργικότητας αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας”.
  2. Έγκριση ή μη μελέτης εφαρμογής αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Ορχομενού και σημειακών τροποποιήσεων επί της μελέτης εφαρμογής του Αρχαιολογικού Πάρκου Βοιωτίας της Πράξης «Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού», Π.Ε. Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  

Εισηγητές: Ελ. Κουντούρη - Α. Λαζαρίδου

  1. Έγκριση ή μη αιτήματος της Τόνιας Φουσέκη α) για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της στοάς του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά Αθηνών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας του σχεδιαστή Βασίλη Ζούλια στις 27 ή 28 ή 30 Μαρτίου 2020 στο πλαίσιο της 27ης Εβδομάδας Μόδας της Αθήνας “27th ATHENSXclusive Designers Week” και β) φωτογράφησης και κινηματογράφησης της εκδήλωσης.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Ι. Παπαγεωργίου

  1. Έγκριση ή μη υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4495/2017 ακινήτου, φερομένης ιδιοκτησίας Σ. Πινιάρα και Ι. Ιατροπούλη, σε εκτός σχεδίου περιοχή της Τ.Κ. Καστρακίου, Δήμου Μετεώρων, Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας.  
  2. Έγκριση ή μη ανέγερσης Ι. Ν. των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης σε ακίνητο φερομένης ιδιοκτησίας Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην περιοχή «Διακόφτι»  της Πάτμου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  3. Έγκριση ή μη αιτήματος του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Ροτόντας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκδήλωση επτανησιακής μουσικής εμπνευσμένης από τους Αγώνες για την Ελευθερία, στις 21 Μαρτίου 2020.
  4. Έγκριση ή μη αιτήματος της ισπανικής ταξιδιωτικής εταιρείας “Melodrakma Universal S.L.” για την πραγματοποίηση δρώμενου στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά στο πλαίσιο πολιτιστικού-θεματικού ταξιδιού, με τίτλο "Πελοπόννησος: Ένα χρόνο πριν την Επανάσταση" κατά το διάστημα από 29 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2020.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης  

  1. Έγκριση ή μη της μελέτης «Συντήρηση, αποκατάσταση και επανάχρηση των υφιστάμενων κελυφών της Ι. Μ. Φισκάρδου Κεφαλλονιάς».

 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτρια: Α. Λαζαρίδου

  1. Έγκριση ή μη ανανέωσης πενταετούς δανεισμού στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οστράκων χειροποίητης κεραμικής αρμοδιότητας των Εφορειών Αρχαιοτήτων Αργολίδας και Κορινθίας.     
  2. Έγκριση ή μη αποδοχής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της δωρεάν παραχώρησης, από τον Δήμο Αστυπάλαιας, χώρων του συγκροτήματος του ανενεργού Δημοτικού Σχολείου Ανάληψης, με σκοπό την προσωρινή μεταστέγαση των αρχαιολογικών αποθηκών και των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.  
  3. Έγκριση ή μη δανεισμού ρωμαϊκών γλυπτών αρμοδιότητας Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, προκειμένου να ενταχθούν στην επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας, Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Περιφερείας Αττικής.
  4.  Έγκριση ή μη α) προσωρινού δανεισμού και εξαγωγής μαρμάρινης κεφαλής Μεγάλου Αλεξάνδρου του Μουσείου Ακρόπολης στο Εθνικό Μουσείο - Παλάτι των Μεγάλων Δουκών στη Βίλνα της Λιθουανίας στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Θησαυροί του Μουσείου  Ακρόπολης. Αλέξανδρος ο Μέγας» (διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου  – 20 Ιουλίου  2020, διάρκεια δανεισμού: 10 Μαΐου – 30  Ιουλίου 2020) και  β)  συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας του έργου.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Ε. Γερούση

  1. Έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας παραγωγής “Honeysuckle Creative”, για τη χορήγηση άδειας χρήσης οπτικοακουστικού υλικού αρχαιολογικού περιεχομένου με τίτλο “Journeys of St. Paul in Greece”, αρμοδιότητας Εφορειών Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Κορινθίας και Καβάλας, στο διαδίκτυο.
  2. Έγκριση ή μη αιτήματος του εκπαιδευτηρίου «Junior Academy-Χερρονάσιος Σχολή “Ανδρέας Γιαννόπουλος”», για τη χορήγηση άδειας χρήσης οπτικοακουστικού υλικού αρχαιολογικού περιεχομένου, αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, στο διαδίκτυο.  

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Εισηγήτρια: Β. Παπαγεωργίου 

  1. Σύσταση ή μη Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας ενός (1) αρχαίου αντικειμένου, στη νόμιμη κατοχή του Ι.Λ., κατόπιν κατόπιν κληρονομιάς από τον αποβιώσαντα πατέρα του και νόμιμο κάτοχο Δ.Λ., προκειμένου να αποδοθεί ο αναλογών φόρος σε αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  2. Σύσταση ή μη Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας είκοσι τεσσάρων (24) αρχαίων αντικειμένων στη νόμιμη κατοχή του Α.Π., κατόπιν μεταβίβασής τους δια δωρεάς από τον νόμιμο κάτοχο Ν.Π., προκειμένου να αποδοθεί ο αναλογών φόρος σε αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  3. Σύσταση ή μη Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας σαράντα  (40) αντικειμένων, που κληρονόμησε εκ διαθήκης ο κ. G.S., από τον νόμιμο κάτοχο Δ.Β., προκειμένου να αποδοθεί ο αναλογών φόρος στην αρμόδια ΔΟΥ.
  4. Έγκριση ή μη συγκρότησης Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίου αντικειμένου, κατασχεθέντος εις χείρας Χρήστου Βουλγαρίδη του Αποστόλου.
  5. Έγκριση ή μη συγκρότησης Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας κατασχεθέντων αρχαίων αντικειμένων εις χείρας Ν.Χ. και Α.Β.

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κ.Α.Σ.-Σ.Μ.

Γραμματέας του Συμβουλίου: Μαρία Τόλια-Χριστάκου

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Γεώργιος Διδασκάλου

Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α.

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η Προϊσταμένη

του Αυτοτελούς Τμήματος

Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Χαρίκλεια Λαναρά

Π.Ε. Αρχαιολόγων

Print
1213

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
151617
17/4/2024 1:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.15, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 15).

Read more
18192021
22232425262728
293012345
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset