Menu

ΚΑΣ

Event date: 4/7/2017 1:00 μμ Export event

Πρόσκληση – Ημερήσια Διάταξη – Τρίτη 4 Ιουλίου 2017, ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
 Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351       Fax: 210-8201418, 210-8201428

 

   Αθήνα, 30 Ιουνίου 2017

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη (Πράξη 24).

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

  1. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου: «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα», μεταξύ των Χ.Θ:17+220-17+560, στο βόρειο τμήμα κατασκευής της αποστραγγιστικής τάφρου (EDL025B126), στην Αρχαία Σικυώνα,  Τ.Κ. Αρχαίας Σικυώνας (Βασιλικό), Δήμου Σικυωνίων, Π.Ε. Κορινθίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  2. Έγκριση ή μη σύστασης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για καταστροφή αρχαιοτήτων σε γήπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας Ιωάννη και Αλεξάνδρας Σούλη, στην θέση «Κατσίβερι» Τ.Κ. Βαρθολομιού, Δήμου Πηνειού, ΠΕ Ηλείας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  3. Έγκριση ή μη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απευθείας εξαγοράς ακινήτου φερόμενης ιδιοκτησίας Ευτυχίας Λυμπέρη-Φουντουλάκου, στο Πυθαγόρειο, Δήμου Σάμου.
  4. Έγκριση ή μη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απευθείας εξαγοράς ακινήτου, φερομένης ιδιοκτησίας Νικολάου Χίου επί της οδού Κάστορος και τμήματος οικοπέδου φερομένης ιδιοκτησίας Γεωργίου Κουλουριανάκου με δίοδο επί της οδού Ορέστου, στο ΟΤ 26 Γυθείου, Δήμου Ανατολικής Μάνης, ΠΕ Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  5. Έγκριση ή μη επανακήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απευθείας εξαγοράς ακινήτου φερομένης ιδιοκτησίας Σπ. Εικοσιπένταρχου, επί των οδών Δράκοντος και Αλκμαίωνος, στην Ακαδημία Πλάτωνος, Δήμου Αθηναίων.
  6. Έγκριση ή μη αιτήματος του Βασιλείου Ντούπουλη για την αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριων χώρων σε κύριας χρήσης, προσθήκης ημιυπαίθριου χώρου, επισκευής στέγης, σε υφιστάμενη ισόγεια κατοικία με υπόγειο και διατήρησή της, προς μετατροπή της σε «Ξενώνα φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο», καθώς και διαμορφώσεων, επισκευών και κατασκευών στον αύλειο χώρο (υπόστεγου-ψησταριάς, κιόσκι, βρύσης, ράμπας ΑΜΕΑ και περίφραξης), επί της οδού Αναγεννήσεως 22, στο υπ’ αρ. 317 οικόπεδο του ΟΤ 65 της Βεργίνας, Δήμου Βέροιας, Π.Ε. Ημαθίας.
  7. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Μήλου για εκτέλεση εργασιών συντήρησης αγροτικού δρόμου στη θέση «Νύχια» νήσου Μήλου.
  8. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Λήμνου για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στη θέση «Αγία Τριάδα» της Τ.Κ. Καμινίων του οικείου Δήμου.
  9. Έγκριση ή μη αιτήματος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης χώρων αρμοδιότητας ΕΦ.Α. Αθηνών για την υλοποίηση της δράσης «Οι πέτρες μιλούν», εντός φθινοπώρου 2017.
  10. Έγκριση ή μη αιτήματος του Μορφωτικού και Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΕΚΕΠ) για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης για την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Θουκυδίδης Δραματικός, το θέατρο του πολέμου», σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στις 12 και 13 Αυγούστου 2017.
  11. Έγκριση ή μη αιτημάτων του Δήμου Δωδώνης για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαίου θεάτρου και του σταδίου της Δωδώνης για την πραγματοποίηση θεατρικής και μουσικής παράστασης, στις 10 και 12 Ιουλίου 2017 αντιστοίχως.
  12. Έγκριση ή μη αιτήματος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών για διενέργεια κατά το 2017 επιφανειακής και γεωφυσικής έρευνας στο Παλαιόκαστρο Κυθήρων.
  13. Έγκριση ή μη αιτήματος της ΕΦΑ Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων για παράταση της αρχαιολογικής έρευνας στο Κάστρο Αντικυθήρων.
  14. Έγκριση ή μη του αιτήματος Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για διενέργεια γεωφυσικής έρευνας στην Ερμιόνη Αργολίδος, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, κατά το έτος 2017, στο πλαίσιο εγκεκριμένου τριετούς ερευνητικού προγράμματος (2015-2017).
  15. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για έναρξη αρχαιολογικής έρευνας στην Αντίκυρα Βοιωτίας στο πλαίσιο τετραετούς προγράμματος 2017-2020.
  16. Έγκριση ή μη αιτήματος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για τη διενέργεια αρχαιολογικού προγράμματος σε συνεργασία με την ΕΦΑ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας στην Τιθορέα Φθιώτιδας, κατά το 2017.
  17. Έγκριση ή μη αιτήματος Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για πενταετή παράταση (2017-2021) της ανασκαφικής έρευνας στη νήσο Θηρασία, σε συνεργασία με τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη –  Σ. Χούλια – Καπελώνη

18. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ΤΑΡ», στην χ.θ.239+640 – 239+675 στη θέση «Μανδήλι», Δήμου Νέας Ζίχνης, Π.Ε. Σερρών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

19. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ΤΑΡ», στην χ.θ. 227+110 έως  227+260  στη θέση  «Συμβολή», Δήμου Αμφίπολης, Π.Ε. Σερρών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

20. Έγκριση ή μη μελέτης ενοποίησης σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Αβδήρων και Πόρων, Π.Ε. Ξάνθης, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη –  Σ. Χούλια – Καπελώνη-Δ. Σβολόπουλος-Θ. Βλαχούλης

21. Έγκριση ή μη μελέτης αναβάθμισης αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων, Δήμου Καβάλας, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη-Δ. Σβολόπουλος

22. Έγκριση ή μη μελέτης ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Απτέρας, Δήμου Χανίων, Περιφέρειας Κρήτης.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη

23. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ralph Crapnell για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του ναού του Αγίου Νικολάου στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας για την τέλεση γάμου, στις 5 Αυγούστου 2017.

24. Έγκριση ή μη χορήγησης άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού            ενδιαφέροντος από το φερόμενο μισθωτή «Γ. ΓΕΡΑΜΑΝΗ και ΣΙΑ Ο.Ε.», σε διατηρητέο από το ΥΠΕΝ ακίνητο, φερομένης ιδιοκτησίας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.», στη συμβολή των οδών Αθηνάς 1 και Ερμού 80, στην περιοχή Ψυρρή, Δήμου Αθήνας.

25. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Θεάτρου  της Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017».

26. Έγκριση ή μη αιτήματος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Ροτόντας και του ανακτόρου του Γαλερίου, Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της DOCUMENTA 14.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης-Μ. Μερτζάνη

  1. Έγκριση ή μη μελετών: α) αποκατάστασης και β) συντήρησης των λίθινων στοιχείων του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Αργυρούπολης, Δήμου Ρεθύμνου, Περιφέρειας Κρήτης.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη

  1. Έγκριση ή μη: α) του αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου για τον προσωρινό δανεισμό 36 αρχαίων έργων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και 1 γύψινου εκμαγείου αρχαίου έργου από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με σκοπό την παρουσίασή τους στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Ραιδεστός ‒ Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2017 – Οκτωβρίου 2018 και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων.
  2. Έγκριση ή μη: α) του αιτήματος του Allard Pierson Museum στο Άμστερνταμ για την προσωρινή εξαγωγή με σκοπό το δανεισμό τριάντα τριών (33) αρχαίων έργων και ενός (1) αντιγράφου από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, προκειμένου να παρουσιαστούν στην περιοδική έκθεση με τίτλο “Crossroads: Europe 300 – 1000” από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 (διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου 2017 έως 11 Φεβρουαρίου 2018) και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων.
  3. Έγκριση ή μη του αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την παρουσίαση εικαστικής έκθεσης με τον τίτλο «Αντανακλάσεις Καταγωγής/Reflections of Origin» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου.
  4. Έγκριση ή μη: α) του αιτήματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τον προσωρινό δανεισμό εκατόν σαράντα ενός (141) έργων από είκοσι έξι (26) Αρχαιολογικά Μουσεία αρμοδιότητας  ΥΠ.ΠΟ.Α., με σκοπό την παρουσίασή τους στην έκθεση «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα». Διάρκεια έκθεσης: 2 Νοεμβρίου 2017 – 15 Απριλίου 2018 (περίοδος δανεισμού: αρχές Οκτωβρίου 2017 – αρχές Μαΐου 2018),  και β) συγκρότησης τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων.
  5. Έγκριση ή μη αποδοχής δωρεάν παραχώρησης χρήσης του κτηρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Άνω Κουφονησίου, από τη Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, για τη δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής – Ενημερωτικού Κέντρου.
  6. Έγκριση ή μη αιτήματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ Α.Ε.) για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, αρμοδιότητας της ΕΦΑ Αργολίδας, στο πλαίσιο παραγωγής ντοκιμαντέρ, κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 7 Ιουλίου 2017.

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε τον αναπληρωτή σας και τη Γραμματεία του Κ.Α.Σ. Γραμματέας του Συμβουλίου: Μαρία Χουσιάδα.

 

Η Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

    Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η Προϊσταμένη

του Τμήματος Γραμματείας

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

και Συμβουλίου Μουσείων

Χαρίκλεια Λαναρά

ΠΕ Αρχαιολόγων

Print
844

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Μάιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
29301
1/5/2024 1:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.18, Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 και ώρα 13:00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 και ώρα 13:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 18).

Read more
2345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset