Menu

ΚΑΣ

Event date: 27/8/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ Export event

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.33, Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 και ώρα 14.00, στο κτήριο του ΥΠΠΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 431, 213 1322 351

 

Αθήνα, 23 Αυγούστου 2024 

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 και ώρα 14:00 στο κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 33).

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ  ΚΑΙ  ΚΛΑΣΙΚΩΝ  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Ελ. Κουντούρη

1. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Καισαριανή» του τμήματος Α΄ της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου - Γουδή» του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας.

2. Ιεραρχική Προσφυγή της Neli Dobreva του Petko, κατά της με αρ. ΥΠΠΟ/94878/01-03-2023 Απόφασης της ΕΦΑ Πιερίας (ΑΔΑ: Ψ2ΝΩ4653Π4-ΚΨΔ) σχετικά με  τη χορήγηση σύμφωνης γνώμης με όρους περί της ολοκλήρωσης Μελέτης Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, που αφορά σε κτίσμα με χρήση ενοικιαζόμενων δωματίων και εστιατορίου - παρασκευαστηρίου, που βρίσκεται στο αγροτεμάχιο αρ. 540, φερόμενης ιδιοκτησίας Neli Dobreva, στην κτηματική περιοχή της Τ.Κ. Μακρυγιάλου, της Δ.Ε. Μεθώνης, του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, Π.Ε. Πιερίας, εντός της ζώνης Α΄ (απολύτου προστασίας) του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Πύδνας.

3. Έγκριση ή μη του αιτήματος της εταιρείας «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ» για την ανέγερση νέου βιομηχανικού κτηρίου κατασκευής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και περίφραξη σε γεωτεμάχιο συνολικού εμβαδού 71.455,50 τ.μ., στη θέση «Κασλάς», στη Δ.Κ. Κοζάνης, Δήμου Κοζάνης, Π.Ε. Κοζάνης.

4. Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την τροποποίηση της υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/136728/8826/23-12-2022 (ΑΔΑ: 6ΟΩΔ4653Π8-ΞΕ7) Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου με τίτλο: «Κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος Επτά (7) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 151,8 MW, στη θέση «ΚΟΥΡΜΑΛΗ», στη θέση «ΠΙΟΝΑΡΙ», στη θέση «ΒΑΛΜΟΣ», στη θέση «ΣΚΙΓΕΡΗ», στη θέση «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», στη θέση «ΒΕΛΑΝΙΔΙ-ΚΟΠΡΙΑ» και στη θέση «ΒΕΛΑΝΙΔΙ» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων του Δήμου Καρύστου και των συνοδών τους έργων στις Δ.Ε. Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων του Δ. Καρύστου, στις Δ.Ε. Διστύων και Ταμυνέων του Δ. Κύμης - Αλιβερίου και στις Δ.Ε. Αμαρυνθίων και Ερέτριας της Π.Ε. Εύβοιας», Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

5. Έγκριση ή μη αιτήματος της Direction des affaires culturelles de la Faculté des Lettres de Sorbonne Université/Théâtre Démodocos για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου με σκοπό την πραγματοποίηση παράστασης αρχαίας ελληνικής χορωδίας με μουσική και χορό με τίτλο: «Aρχαία χορωδία: από τον Πίνδαρο στο κλασικό θέατρο», στις 28 Αυγούστου 2024.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτριες: Ελ. Κουντούρη - Ι. Παπαγεωργίου

6. Αίτηση θεραπείας της εταιρείας με την επωνυμία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Ο.Ε.» κατά της υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/527311/3-3-2022 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 18-5-2022) Υ.Α. έγκρισης πρότασης προσδιορισμού περιοχών του Δήμου Αθηναίων και καθορισμού ειδικών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ 

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη - Θ. Βλαχούλης

7. Έγκριση ή μη: α) αρχιτεκτονικής μελέτης, β) γεωτεχνικής μελέτης, γ) υδρολογικής - υδραυλικής μελέτης, δ) στατικής μελέτης και ε) ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μυκηναϊκού νεκτροταφείου Πελλάνας, Δήμου Σπάρτης, Π.Ε. Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.

8. Έγκριση ή μη μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Αγοράς, Αρείου Πάγου, Ελευσινίου και Κεραμεικού, στο πλαίσιο των έργων «Μελέτες Ωρίμανσης Έργου: Συνολική Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς» και «Sub.1.1.4 Βελτίωση Υποδομών Προσβασιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού».

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Ι. Παπαγεωργίου

9. Έγκριση ή μη: α) οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του διατηρητέου κτηρίου στρατωνισμού Α3 του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και β) στατικής μελέτης προτεινόμενων κατασκευών διαμόρφωσης του αύλειου χώρου και ανάδειξης αποσπασμένων αρχαιοτήτων εντός αυτού, στο πλαίσιο της επανάχρησης και λειτουργίας του κτηρίου ως μουσείου.

10. Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου: «Ανοικτό κέντρο εμπορίου Δήμου Διδυμοτείχου».

11. Έγκριση ή μη: α) παράτασης λειτουργίας υφιστάμενου χώρου στάθμευσης εμβαδού 5.857,45 τ.μ. σε ακίνητο φερόμενης εκμετάλλευσης Γεώργιου Νικόλα και φερόμενης ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας και β) εργασιών διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου στάθμευσης, σε ακίνητο φερόμενης εκμετάλλευσης Γεωργίου Νικόλα και φερόμενης ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 5.295,88 τ.μ., επί της οδού Ιωάννου Θεοτόκη και της 8ης παρόδου αυτής στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.

12. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟ για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17 αυθαιρεσιών στο διαμέρισμα Γ7 και στο διαμέρισμα Γ9 φερόμενης ιδιοκτησίας Αικατερίνης Χειρδάρη, στη στάθμη του τρίτου μετά το ισόγειο ορόφου σε τετραώροφη πολυκατοικία επί των οδών Μαντζάρου 1 και Ριζοσπαστών Βουλευτών στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.

13. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟ για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17 αυθαιρεσιών σε ισόγειο κατάστημα (Κ1) φερόμενης ιδιοκτησίας Βασιλείου Κατέχη, σε κτήριο επί της οδού Αγίου Δημητρίου αρ. 10 στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.

14. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟ για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17 αυθαιρεσιών σε κτήριο φερόμενης συνιδιοκτησίας Αικατερίνης Σκαφιδά και Κωνσταντίνου Σκαφιδά, επί της οδού Ανδρέα Ανδρεάδη αρ. 12 στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.

15. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟ για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/2017 αυθαιρεσιών σε ακίνητο φερομένης ιδιοκτησίας Αντωνίου Μπαχά στη Χώρα της Πάτμου.

16. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟ γιατην υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/2017 αυθαιρεσιών σε ακίνητο φερομένης ιδιοκτησίας Christoph- Wilhelm Viering στη Χώρα της Πάτμου.

17. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟ για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/2017 αυθαιρεσιών σε ακίνητο φερομένης ιδιοκτησίας του Σωματείου «Ιάμβλιχος», στη θέση «Ευαγγελισμός-Κήποι» εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Πάτμου.

18. Έγκριση ή μη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απευθείας εξαγοράς ακινήτου φερομένης ιδιοκτησίας Σοφίας Σκούρα, Ευφροσύνης Σκούρα και Ευάγγελου Παπαχρήστου επί της οδού Μητροπολίτου Αρσενίου στη Λάρισα.

19. Έγκριση ή μη αιτήματος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Ροτόντας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συναυλία του Daniel Hope και της Συμφωνικής Ορχήστρας Δωματίου της Ζυρίχης, στις 12 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων, καθώς και για τη χορήγηση άδειας φωτογράφισης και ηχογράφησης της εκδήλωσης και ανάρτησης υλικού στο διαδίκτυο.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτρια: Ν. Σαραγά

20. Έγκριση ή μη: α) αιτήματος του Rheinisches Landesmuseum Trier για την εξαγωγή και τον προσωρινό δανεισμό επτά (7) αρχαίων έργων από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ηλείας και Φωκίδας, προκειμένου να παρουσιασθούν στην περιοδική έκθεση «Μάρκος Αυρήλιος. Αυτοκράτορας, στρατηγός, φιλόσοφος», από 15 Ιουνίου έως 23 Νοεμβρίου 2025 (διάρκεια δανεισμού: 15.5.2025–19.12.2025) και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων.

21. Έγκριση ή μη αιτήματος του Museum of Fine Arts, Houston, Η.Π.Α.: α) για την εξαγωγή και τον προσωρινό δανεισμό μίας εικόνας από τον Σιναϊτικό Μετοχιακό Ναό του Αγίου Ματθαίου στο Ηράκλειο και μίας εικόνας από το Μουσείο Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο, αρμοδιότητας ΕΦΑ Ηρακλείου, με σκοπό την παρουσίασή τους στην περιοδική έκθεση με τίτλο “Living with the Gods: Art, Beliefs, and Peoples” από 27.10.2024 έως 20.01.2025, (διάρκεια δανεισμού: 01.10.2024 έως 20.02.2025), β) για τη συγκρότηση τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων αρμοδιότητας ΕΦΑ Ηρακλείου και γ) για την προσωρινή εξαγωγή τεσσάρων (4) έργων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη για τις ανάγκες της έκθεσης.

22. Έγκριση ή μη αποδοχής δωρεάν παραχώρησης χρήσης τμήματος του ημιτελούς κτηρίου του Γυμνασίου Καλαποδίου από τον Δήμο Λοκρών, Π.Ε. Φθιώτιδας στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την κάλυψη των αναγκών του αρχαιολογικού χώρου Καλαποδίου αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.

23. Έγκριση ή μη αποδοχής δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτου από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών Π.Ε. Ροδόπης στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης. 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγήτριες: Ν. Σαραγά - Μ. Μερτζάνη

24. Έγκριση ή μη μουσειολογικής μελέτης για τον Ταφικό Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, Π.Ε. Έβρου, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. 

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Γραμματέας του Συμβουλίου: Χρυσάνθη Τσούλη

 

Ο Πρόεδρος

του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Γεώργιος Διδασκάλου

Γενικός Γραμματέας

Πολιτισμού του ΥΠΠΟ

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η Προϊσταμένη

του Αυτοτελούς Τμήματος

Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Χαρίκλεια Λαναρά

Π.Ε. Αρχαιολόγων

 

Print
347

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Σεπτέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2627
27/8/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.33, Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 και ώρα 14.00, στο κτήριο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 και ώρα 14:00 στο κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 33).

Read more
282930311
23
3/9/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.34, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 14.00, στο κτήριο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 14:00 στο κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 34).

Read more
4
5678
9101112131415
1617
17/9/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.37, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 14.00, στο κτήριο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 14:00 στο κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 37).

Read more
1819202122
23242526272829
30123456
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset