Menu

ΚΑΣ

Event date: 11/6/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ Export event

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.23, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 431, 213 1322 351

 

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2024 

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 14:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 23).

 

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 

Εισηγήτρια: Ε. Κουντούρη

  1. Έγκριση ή μη προμελέτης του έργου «Ανέγερση νέας διώροφης αυτοτελούς κατοικίας με πατάρι, υπόγειο χώρο στάθμευσης, υπόγειο με κύριους και βοηθητικούς χώρους, εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή, εξωτερική διακοσμητική δεξαμενή, φυλάκιο, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και κοπή δέντρων, στο οικόπεδο 1.4.4. του οικοδομικού τετραγώνου ΠΜ-Π1.4», φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «AQUAMARINE RESIDENCE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», επί του παράκτιου μετώπου εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού  –  Αγίου Κοσμά.
  2. Έγκριση ή μη μελέτης για την αποπεράτωση εργασιών και την προσθήκη σοφίτας σε διώροφο κτίριο με υπόγειο που έχει πραγματοποιηθεί με την 700/1987 οικ. αδεία, στο Ο.Τ 56 του Σχεδίου Πόλης Πυθαγορείου, Δ.Ε. Πυθαγορείου, Δήμου Ανατολικής Σάμου, εντός του Αρχαιολογικού Χώρου Πυθαγορείου Σάμου.
  3. Έγκριση ή μη αιτήματος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Φωκίδας για την τοποθέτηση μνημείου σε απαλλοτριωμένη ζώνη της Ε.Ο. 48 Άμφισσας-Δελφών εντός της Ζώνης Α΄ προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.
  4. Έγκριση ή μη μελέτης με τίτλο «Αλλαγή χρήσης τμήματος κτηρίου (Α΄ όροφος έως και δώμα) από κύρια χρήση γραφείων σε κύρια χρήση ξενοδοχείου, με διατήρηση της υφιστάμενης χρήσης (ΚΥΕ) σε υπόγειο, ισόγειο και ημιώροφο, ενίσχυση φέροντος οργανισμού όπου απαιτείται, κατασκευή νέου ανελκυστήρα, διαμόρφωση νέων όψεων και εσωτερικές διαρρυθμίσεις» σε πολυώροφο κτήριο στη συμβολή των οδών Κηρυκείου 6 και Μητροπόλεως 65 (Ο.Τ. 60012), Δήμου Αθηναίων.
  5. Έγκριση ή μη του αιτήματος της εταιρείας «COLOCASSIDES ENERGY & CONSTRUCTIONS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 141 ΜWp στη θέση «Μεγάλη Λεχοτίνια» με ενσωματωμένη Διάταξη Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (BESS) χωρητικότητας 250 MWh, στην Δ.Ε. Γαλαξιδίου, Δήμου Δελφών, Π.Ε. Φωκίδας.
  6. Έγκριση ή μη μελέτης με τίτλο «Αλλαγή χρήσης κτηρίου από καταστήματα σε δωμάτια ΕΕΔΔ & προσθήκη καθ’ ύψος» σε κτήριο φερομένης ιδιοκτησίας Αθαν. Καραγιάννη, επί της οδού Χρυσοσπηλαιωτίσσης  6 (Ο.Τ. 66035), Δήμου Αθηναίων.
  7. Έγκριση ή μη αιτήματος του World Human Forum για: α) την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του Λυκείου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης λήξης ημερίδας με τίτλο «The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle», στις 20 Ιουνίου 2024 και β) την κινηματογράφηση της εκδήλωσης και χρήσης υλικού στο διαδίκτυο.
  8. Έγκριση ή μη αιτήματος της «Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών «Athens Open Air Film Festival» για: α) την προσωρινή παραχώρηση χρήσης τμήματος του Αρχαιολογικού Πεζοδρόμου Διονυσίου Αρεοπαγίτου την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 και β) την κινηματογράφηση/βιντεοσκόπηση και ανάρτηση στο διαδίκτυο  υλικού της εκδήλωσης.
  9. Έγκριση ή μη αιτήματος του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για: α) την προσωρινή παραχώρηση χρήσης τμήματος του Αρχαιολογικού Πεζοδρόμου Διονυσίου Αρεοπαγίτου για τη διεξαγωγή μουσικής εκδήλωσης, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 και β) φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και ανάρτηση στο διαδίκτυο υλικού της εκδήλωσης.
  10. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για νέα πενταετή (2024-2028) παράταση των αρχαιολογικών ερευνών στην Αρχαία Θουρία Μεσσηνίας.
  11. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για απευθείας εξαγορά ή αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων φερόμενης ιδιοκτησίας Νικήτα Δικαίου και Παναγιώτη Κρίκα, υπέρ του ελληνικού δημοσίου, στη θέση Ελληνικά Άμφειας με σκοπό τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία Μεσσηνίας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ -  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτριες: Ε. Κουντούρη - Ι. Παπαγεωργίου

  1. Ιεραρχική προσφυγή της Βασιλείας Παπαηλία, κατά της αριθμ. 240851/26-05-2021 Απόφασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κατά το πρώτο σκέλος της με θέμα τη μη έγκριση του αιτήµατος της Βασιλείας Παπαηλία για εγκατάσταση τροχήλατης συρόµενης καντίνας.
  2. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για νέα πενταετή (2024-2028) παράταση του αρχαιολογικού προγράμματος στην Καρδάμαινα της Κω.
  3. Έγκριση ή μη του αιτήματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για νέα πενταετή (2024-2028) παράταση της ανασκαφικής έρευνας στην Παλαιόπολη της Άνδρου.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Έ. Κουντούρη - Θ. Βλαχούλης

  1. Έγκριση ή μη μελέτης άμεσων μέτρων προστασίας και αποκατάστασης τμημάτων για τη στερέωση και ανάδειξη του αρχαίου τείχους Δέματος, Δήμου Φυλής.
  2. Έγκριση ή μη: α) μελέτης για την ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού Φιλίππων-Ντικίλι Τας σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και β) μελέτης για την κατασκευή στεγάστρου των οικιών του τομέα 6 του εν θέματι οικισμού, Π.Ε. Καβάλας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Ι. Παπαγεωργίου

  1. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟ για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας Βασιλείου Πατσιλάρα, επί του πεζοδρόμου της οδού Κιθαιρώνα, εντός της ζώνης προστασίας των ανατολικών τειχών στον παραδοσιακό οικισμό Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, για την επανεπιβολή της ρυμοτομίας και τον εκ νέου χαρακτηρισμό του χώρου ως κοινόχρηστου πρασίνου, σε συνέχεια της υπ’ αρ. 2850/2006 Απόφασης του Β΄ Τριμελούς Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.
  2. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟ για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17 αυθαιρεσιών στο διαμέρισμα α΄ ορόφου, φερόμενης ιδιοκτησίας Έλσας Τσιριγγάκη, σε τετραώροφη ανωθεν του ισογείου οικοδομή με υποστέγη στη συμβολή των οδών Πλατείας Ιονίου Βουλής 4, Ζαλόγγου και Λ. Σερεμέτη στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.
  3. Έγκριση ή μη της μελέτης: α) για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/2017 αυθαίρετων κατασκευών και β) για την υλοποίηση εργασιών εντός ακίνητου φερόμενης ιδιοκτησίας Στεφάνου Μουλά, στην Καλαμπάκα (O.T.1), Δήμου Μετεώρων, Π.Ε. Τρικάλων.
  4. Έγκριση ή μη απαλλοτρίωσης ή απευθείας εξαγοράς ακινήτου φερομένης ιδιοκτησίας Παπαδοπούλου Κωνσταντίνας, Γκολέμη Πολυξένης, Αναγνωστόπουλου Θωμά, Λάππα Ισμήνης και Παπαδοπούλου Ιωάννας, όπου βρίσκεται το Μπαϊρακλή Τζαμί στη Λάρισα.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Ι. Παπαγεωργίου - Θ. Βλαχούλης

  1. Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής και στατικής προμελέτης (Α’ Φάση) για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Καταλανικού Αρχοντικού, επί της οδού Σιμμίου 1, στην Μεσαιωνική πόλη Ρόδου. 
  2. Έγκριση ή μη της μελέτης με τίτλο: «Δημιουργία προσβάσιμης διαδρομής, ενημερωτικού χώρου, αναψυκτηρίου και WC για ΑΜΕΑ και ανθρώπους τρίτης ηλικίας στο Κάστρο Αντιρρίου, Δήμου Ναυπακτίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας».
  3. Έγκριση ή μη: α) αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης ανακατασκευής του θεάτρου εντός του Κάστρου Παντελίου και β) αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης και μελέτη δομικής αποκατάστασης των οχυρώσεων του Κάστρου Παντελίου στη Λέρο.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης

  1. Έγκριση ή μη μελετών (αρχιτεκτονικής και στατικής) του έργου: «Αποκατάσταση του ξύλινου δαπέδου του λογείου στο αρχαίο θέατρο Μήλου».

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης

  1. Έγκριση ή μη επισκευής προστώου στο κτήριο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας επί της οδού Καποδιστρίου αρ. 120 στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.
  2. Έγκριση ή μη μελέτης φωτισμού ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας, Π.Ε. Μεσσηνίας.
  3. Έγκριση ή μη: α) αρχιτεκτονικής και β) στατικής μελέτη αποκατάστασης χώρου της Ι.Μ. Ιωάννη Κορώνης, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Π.Ε. Καρδίτσας.
  4. Έγκριση ή μη μελέτης ανακατασκευής Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ξηροκάμπου Τ.Κ. Ζήρου, Δ. Ε. Λεύκης, Δήμου Σητείας, εντός Α΄Αρχαιολογικής Ζώνης Ξηροκάμπου, λόγω κατάρρευσης από τον σεισμό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτρια: Ν. Σαραγά

  1. Έγκριση ή μη αιτήματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου: α) για την εξαγωγή και τον προσωρινό δανεισμό ενός έργου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, προκειμένου να παρουσιαστεί στην περιοδική έκθεση «Κύπρος Νήσος» στους χώρους του Ιδρύματος κατά το διάστημα 3 Ιουλίου - 31 Αυγούστου 2024 (Συνολική διάρκεια δανεισμού: 20/6/24 - 15/9/24) και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας του έργου. 
  2. Έγκριση ή μη: α) του αιτήματος του Loisiana Museum of Modern Art της Δανίας για την εξαγωγή και τον δανεισμό πέντε (5) αρχαίων έργων αρμοδιότητας Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να παρουσιασθούν στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Planet Ocean» στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου από 11 Οκτωβρίου 2024 έως 27 Απριλίου 2025 (διάρκεια δανεισμού 20 Σεπτεμβρίου 2024 έως 15 Μαΐου 2025) και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων.
  3. Έγκριση ή μη αιτήματος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για το συμπληρωματικό δανεισμό του ζωγραφισμένου μεταλλικού ελάσματος από το υπέρθυρο του κατεδαφισμένου ναού της Παναγίας Βλασσαρού για τις ανάγκες της περιοδικής έκθεσης «Βρυσάκι. Η ανασύνθεση μιας γειτονιάς μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα της ΑΣΚΣΑ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18.06.2024 έως 16.11.2024 στην «Πτέρυγα Ι.Μακρυγιάννης». 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Εισηγήτρια: Β. Παπαγεωργίου

  1. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ευάγγελου Βιτάλη για ανανέωση της άδειας λειτουργίας του αρχαιοπωλείου του, κατόπιν ακύρωσης της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (εξ αναβολής).

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Γραμματέας του Συμβουλίου: Αικατερίνη Κουκουβάου

 

 

Ο Πρόεδρος

του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Γεώργιος Διδασκάλου

Γενικός Γραμματέας

Πολιτισμού του ΥΠΠΟ

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η Προϊσταμένη

του Αυτοτελούς Τμήματος

Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Χαρίκλεια Λαναρά

Π.Ε. Αρχαιολόγων

 

 

 

Print
237

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Ιούλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2425
25/6/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.25, Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 12.00, στο κτήριο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 12:00 στο κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 25).

Read more
2627282930
1234567
89
9/7/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.27, Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 και ώρα 14.00, στο κτήριο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 και ώρα 14:00 στο κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 27).

Read more
1011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset