Menu

ΚΑΣ

Event date: 29/6/2022 2:00 μμ - 11:30 μμ Export event

Πρόσκληση- Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αρ. 26, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 και ώρα 14.00 στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351

 

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2022

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 και ώρα 14.00, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 26).

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

1. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη - Κατασκευή - Χρηματοδότηση - Λειτουργία - Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη-Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων», στη θέση «Αλώνια», Τ.Κ. Μπιτζαριανού, Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Π.Ε. Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης.

2. Έγκριση ή μη: α) διατήρησης υφιστάμενης χρήσης ταβέρνας, β) υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4495/2017 αυθαίρετων κατασκευών και γ) εκτέλεσης εργασιών επί των όψεων, σε κτήριο φερομένης ιδιοκτησίας Μαρίας Λαμέρα, επί της οδού Μνησικλέους 22 (συμβολή με οδούς Λυσίου και Κυρρήστου), στην περιοχή της Πλάκας, Δήμου Αθηναίων.

3. Έγκριση ή μη αιτήματος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής για τριετή παράταση (2022-2024) του ερευνητικού προγράμματος στον Πρινιά Ηρακλείου.

4. Έγκριση ή μη αιτήματος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για έναρξη, κατά το 2022, πενταετούς προγράμματος (2022-2026) συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στην Τερπνή Σερρών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.

5. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την τριετή παράταση (2022-2024) της επιφανειακής αρχαιολογικής και γεωαρχαιολογικής έρευνας στην πεδιάδα της Ιεράπετρας Λασιθίου με την προσθήκη δοκιμαστικών τομών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

6. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας για τριετή παράταση (2022-2024) της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στο αρχαίο θέατρο της Λευκάδας.

7. Έγκριση ή μη αιτήματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής για έναρξη, κατά το 2022, τριετούς αρχαιολογικού προγράμματος (2022-2024) επιφανειακής έρευνας ανάμεσα στην Ερέτρια και την Αμάρυνθο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.​

8. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για πενταετή παράταση (2022-2026) του αρχαιολογικού προγράμματος στο Καστρί Σύρου με επέκταση των ερευνών στο γειτονικό λόφο της Χαλανδριανής.

9. Έγκριση ή μη αιτήματος της ΕΦΑ Φωκίδας για διενέργεια μονοετούς γεωφυσικής έρευνας και γεωτρητικής έρευνας στη Ρωμαϊκή Αγορά των Δελφών. ​

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη - Θ. Βλαχούλης

10. Έγκριση ή μη: α) αρχιτεκτονικής και β) στατικής μελέτης για την αποκατάσταση και στερέωση του τείχους Φωκέων (Α Φάση) στον αρχαιολογικό χώρο Θερμοπυλών. 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη - Θ. Βλαχούλης - Μ. Μερτζάνη

11. Έγκριση ή μη μελέτης συντήρησης και προστασίας των αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον Μόχλο Λασιθίου.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης

12. Έγκριση ή μη μελετών: α) αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης παθολογίας κίονα Β18, β) σεισμικής απόκρισης με πρόταση δομητικής αποκατάστασης για τον κίονα Β18 και γ) παράρτημα προκαταρκτικών στοιχείων δομικής παθολογίας για τον κίονα Β18 στο Ναό του Ολυμπίου Διός, στο πλαίσιο της Πράξης: «Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός».

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγητής: Ι. Παπαγεωργίου

13. Ιεραρχική προσφυγή της εταιρείας «ΑΙΓΑΙΟΝ-ΝΑΞΟΣ-ΩΚΕΑΝΙΣ ΙΚΕ» και των Μανούσου Καμπανέλλη, Ιάσονα Καμπανέλλη και Αικατερίνης Καμπανέλλη κατά του υπ’ αρ. πρ. ΥΠΠΟΑ/403950/10-02-2022 εγγράφου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων περί μη αποδοχής αιτήματος υπαγωγής στις διατάξεις του N.4495/2017 αυθαίρετων εργασιών σε τριώροφο κτήριο, σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας της ως άνω εταιρείας, στη Χώρα της Νάξου.

14. Ιεραρχική προσφυγή των Λίντας Αούν και Τζοζέφ Αμπί Σαχίν κατά της υπ’ αρ. πρ. ΥΠΠΟΑ/614141/08-02-2022 Απόφασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων περί μη έγκρισης του αιτήματος κατασκευής τεσσάρων (4) κολυμβητικών δεξαμενών σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας τους, στη θέση «Αγ. Ακεψιμάς - Αγ. Παρασκευή» στο Πολύχνι, Τ.Κ. Σαγκρίου, Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

15. Ιεραρχική Προσφυγή της Εταιρείας με την επωνυμία «MANAGEMENT SELECTED WHITE HOSPITALITY» για την τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. 58296/ 21.5.2021 απόφασης της ΕΦΑ Ηρακλείου σχετικά με την α) αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο 5*, β) στατική ενίσχυση και γ) αλλαγή όψεων στο πενταώροφο κτήριμε υπόγειο επί της Λ. Καλοκαιρινού 77-79 και της οδού Καζάνη 1, στην εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου.

16. Ιεραρχική Προσφυγή της Εταιρείας με την επωνυμία «MANAGEMENT SELECTED WHITE HOSPITALITY» για την τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. 58246/21.5.2021 απόφασης της ΕΦΑ Ηρακλείου σχετικά με την α) αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο 5*, β) στατική ενίσχυση και γ) αλλαγή όψεων στο πενταώροφο κτήριο με υπόγειο επί των οδών 1770 και Αποκορώνου στην εντός των τειχών πόλη του Ηρακλειου.

17 Έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ΑΡΑΧΝΑΙΟ Ι εγκαταστημένης ισχύος 44 MW και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτού» της εταιρείας Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, στις θέσεις Κορμπουλόρι – Μαύρη Ώρα - Τραπεζώνα των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους - Μυκηνών, Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Κορινθιών, Π.Ε. Κορινθίας.

18. Έγκριση ή μη κυκλοφορίας τουριστικού τρένου στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Μονεμβασίας.

19. Έγκριση ή μη μελέτης «Προμήθεια και αντικατάσταση των λυόμενων κερκίδων στο υπαίθριο θέατρο του Βυζαντινού Κάστρου της πόλης των Τρικάλων».

20. Έγκριση ή μη του ΥΠΠΟΑ για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βίτσας», Δήμου Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, από την Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα το άρθρο 10 του Ν. 4858/2021.

21. Έγκριση ή μη νέας τροποποιημένης αρχιτεκτονικής μελέτης για την κατασκευή κηροστασίου στον περιβάλλοντα χώρο του Καθολικού της Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη σε συνέχεια της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ ΤΒΜΑΧΜΑΕ/84752/58362/1019/405/17-02-2020 Υπουργικής Απόφασης.

22. Έγκριση ή μη της μελέτης «Τροποποίηση διαμόρφωσης τμήματος του περιβάλλοντος χώρου», στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης αποκατάστασης της Ι.Μ. Τσούκας.

23. Έγκριση ή μη αιτήματος της Natalie Susmann για την χορήγηση άδειας φωτογράφισης της Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, του Σπηλαίου της Αποκάλυψης, και άλλων βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών της Πάτμου, στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας με αντικείμενο το ιερό τοπίο του νησιού.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Ι. Παπαγεωργίου - Θ. Βλαχούλης

24. Έγκριση ή μη μελέτης αντικατάστασης στέγης και εσωτερικές διαρρυθμίσεις σε παλαιό διώροφο κτήριο φερομένης ιδιοκτησίας Στέφανου Σιδηρόπουλου στη Χωρα Πάτμου και χρήση του ως παραδοσιακού ξενώνα.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτρια: Α. Λαζαρίδου

25. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών για τον μακροχρόνιο δανεισμό επιτύμβιου αναγλύφου με αρ. ευρ. Γ 3315 από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού.

26. Έγκριση ή μη μεταβίβασης δια δωρεάς τριών (3) εικόνων, κυριότητας Άννας Κομνηνάκη - Μαϊμουδόγλου, στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τον εμπλουτισμό των συλλογών του.

27. Έγκριση ή μη συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας ενός (1) σταυρού αγιασμού που βρίσκεται στην κυριότητα της Βασιλικής Τοκατλιάνη, προκειμένου να μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 8 του Ν. 4858/2021.

28. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Λάβαρα-πολύτιμες συνομιλίες», σε αίθουσα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Μουσείο (διάρκεια έκθεσης: από 13/09/2022 έως 12/10/2022).

29. Έγκριση ή μη αιτήματος του Νομισματικού Μουσείου για τον προσωρινό δανεισμό εξήντα τεσσάρων (64) αρχαίων έργων (νομισμάτων) από τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης «ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ. Τα Νομίσματα Αφηγούνται. 50 Χρόνια Νομισματική Συλλογή Alpha Bank», από 29 Σεπτεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023 (διάρκεια δανεισμού: 1 Σεπτεμβρίου 2022 – 20 Απριλίου 2023).

 

ΔIEYΘΥΝΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Εισηγήτρια: Β. Παπαγεωργίου

30. Συγκρότηση ή μη Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό χρηματικής αξίας αρχαίων αντικειμένων, κατασχεθέντων εις χείρας Μ. Κ. του Σ. και Μ.Β. του Σ.,  στην Τ.Κ. Διπόρου, Π.Ε. Γρεβενών.

31. Συγκρότηση ή μη Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό χρηματικής αξίας αρχαίων αντικειμένων, κατασχεθέντων εις χείρας Λ.Κ. του Κ. και Σ.Τ. του Α. στην ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας, Δήμου Βοΐου, Π.Ε. Κοζάνης.

32. Συγκρότηση ή μη Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίων αντικειμένων κατασχεθέντων εις χείρας Γ. Μ. του Ν. στην περιοχή Πλατύς Γιαλός Κάλυμνο, Δήμου Καλυμνίων, Π.Ε. Καλύμνου, Περ. Νοτίου Αιγαίου.

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Γραμματέας του Συμβουλίου: Μαρία Ραυτοπούλου

 

 

Ο Πρόεδρος

του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Γεώργιος Διδασκάλου

Γενικός Γραμματέας

Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α.

 

  ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η Προϊσταμένη

του Αυτοτελούς Τμήματος

Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

                                                                                                                                       Χαρίκλεια Λαναρά

                                                                                                                        Π.Ε. Αρχαιολόγων

 

Print
796

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Απρίλιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728293031
1234567
891011121314
151617
17/4/2024 1:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.15, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 15).

Read more
18192021
2223
23/4/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.16, Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και ώρα 14:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 16).

Read more
2425262728
293012345
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset