Menu

ΚΑΣ

Event date: 10/5/2022 2:00 μμ - 11:00 μμ Export event

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αρ. 17, Τρίτη 10 Μαΐου 2022 και ώρα 14.00, με τηλεδιάσκεψη από το αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351

 

Αθήνα, 6 Μαΐου 2022

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 και ώρα 14.00, με τηλεδιάσκεψη, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 17).

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Εισηγήτριες: Π. Αδάμ-Βελένη - Α. Ανδρουλιδάκη

  1. Έγκριση ή μη τροποποίησης Επιχειρησιακού Προγράμματος του έτους 2022 των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2ης) και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, με αναδρομική ισχύ από 1.1.2022.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

  1. Ιεραρχική προσφυγή της εταιρείας με την επωνυμία «ECOSOLAR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ECOSOLAR» κατά της υπ΄αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/5410/8.12.2020 Απόφασης, για άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 19,9843 MWp, στη θέση «Πέτρα – Νέα Νικόπολη», της Δ.Κ. Νέας Νικόπολης της Δημοτικής Ενότητας Κοζάνης, Δήμου Κοζάνης, Π. Ε. Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
  2. Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής μελέτης ανάπλασης οικισμού Βεργίνας, Δήμου Βέροιας, Π.Ε. Ημαθίας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  3. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες νότιας επέκτασης του λατομείου  της εταιρείας «IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ», στη θέση «ΑΓΓΕΡΙΑ - θέση Β», Δήμου Μήλου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  4. Έγκριση ή μη αιτήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για έναρξη κατά το 2022 ανασκαφικής έρευνας στον λόφο Δουρούτης, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος 2022 - 2026.
  5. Έγκριση ή μη αιτήματος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για έναρξη αρχαιολογικής έρευνας στο Ηραίο Σάμου με τίτλο «Το Ηραίον και η περιφέρειά του: έρευνες για την ιστορία της χρήσης γης της Σάμου και τις υποδομές του ιερού»,  στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2022-2026) σε συνεργασία με την ΕΦΑ Σάμου-Ικαρίας.
  6. Έγκριση ή μη αιτήματος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών για πενταετή παράταση (2022-2026) του ερευνητικού προγράμματος στη θέση «Αγία Παρασκευή, κτηματικής περιφέρειας Αραχαμιτών, Δήμου Τρίπολης , Π. Ε. Αρκαδίας.
  7. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για πενταετή παράταση (2022-2026) του αρχαιολογικού προγράμματος στο Καστρί Σύρου με επέκταση των ερευνών στο γειτονικό λόφο της Χαλανδριανής.
  8. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για πενταετή παράταση (2022-2026) του ανασκαφικού προγράμματος στην Ίκλαινα Μεσσηνίας.
  9. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας για τριετή παράταση (2022-2024)  της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας  στο αρχαίο θέατρο της Λευκάδας.
  10. Έγκριση ή μη αιτήματος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για έναρξη, κατά το 2022, πενταετούς προγράμματος (2022-2026) συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στην Τερπνή Σερρών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.
  11. Έγκριση ή μη αιτήματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής για έναρξη, κατά το 2022, τριετούς αρχαιολογικού προγράμματος (2022-2024) επιφανειακής έρευνας ανάμεσα στην Ερέτρια και την Αμάρυνθο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτριες: Έλ. Κουντούρη – Α. Λαζαρίδου

  1. Αίτηση Θεραπείας της Τόνιας Φουσέκη κατά της με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/71406/05-04-2022 Απόφασης: «Α) Μη έγκριση αιτήματος της κ. Τόνιας Φουσέκη για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Στοάς του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά Αθηνών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας του Βασίλη Ζούλια, στις 13 Απριλίου 2022, στο πλαίσιο της 30ής Εβδομάδας Μόδας της Αθήνας, «Athens Xclusive Designers Week», Β) Έγκριση της φωτογράφισης και κινηματογράφησης της παρουσίασης της συλλογής στη Στοά του Αττάλου». 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη - Θ. Βλαχούλης

  1. Έγκριση ή μη μελετών (αρχιτεκτονικής, στατικής και αντικεραυνικής προστασίας) του μόνιμου στεγάστρου βαρέος τύπου της κολυμβητικής δεξαμενής και του παρακείμενου χώρου, στο πλαίσιο υλοποίησης φυσικού αντικειμένου της Πράξης «Συντήρηση και Ανάδειξη της παλαίστρας και της κολυμβητικής δεξαμενής του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».
  2. Έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής προμελέτης βελτίωσης και συμπλήρωσης διαδρομών επισκεπτών και προσβάσεων ΑΜΕΑ, σήμανσης - πληροφόρησης και υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (εκδοτήρια, πωλητήρια, κλπ) Αρχαιολογικού χώρου Φαιστού.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Ι. Παπαγεωργίου

  1. Ιεραρχική Προσφυγή του Αχμέτ Σουκρού Μπαρλάς (Ahmet Sukru Barlass) κατά της υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΥΚ/ΤΒΜΑΜ/297300/209501/7640/2430/19-06-2020 Απόφασης της ΕΦΑ Κυκλάδων περί έγκρισης υπό όρους του αιτήματος για ανέγερση νέας κατοικίας με ξενώνα σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας του, στην περιοχή Βορεινά Χώρας Αμοργού.
  2. Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 32MW, και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού» της εταιρείας «ENEL GREEN POWER HELLAS A.E.», στη θέση «Δυτικός Κτενιάς», Δ.Ε.Μαντινείας και Κορυθίου, Δήμου Τρίπολης, Π.Ε.Αρκαδίας.
  3. Έγκριση ή μη δημιουργίας εξόδου κίνδυνου προς τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου σε κτήριο επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αρ. 7 ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου με χρήση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ (ΚΔΑΠΑμΕΑ). 
  4. Έγκριση ή μη αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΙΑΜΟΣ για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης μνημείων της Θεσσαλονίκης (Επταπύργιο, Βυζαντινό Λουτρό, ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού και Μονή Βλατάδων), προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 5 Ιουνίου 2022.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Ι. Παπαγεωργίου - Μ. Μερτζάνη

  1. Έγκριση ή μη μελέτης συντήρησης τοιχογραφιών καθολικού και φιάλης Ι.Μ.Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης

  1. Έγκριση ή μη οριστικών μελετών αποκατάστασης: α) αρχιτεκτονικής και β) στατικής για το παράκτιο Φρούριο Μπούρτζι στην Κάρυστο.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτρια: Αν. Λαζαρίδου

  1. Έγκριση ή μη: α) του αιτήματος του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης (Kunsthistorisches Museum) της Βιέννης για την εξαγωγή και τον προσωρινό δανεισμό ενός (1) αρχαίου έργου αρμοδιότητας ΕΦΑ Ευβοίας για τις ανάγκες της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Idols & Rivals. Artists in Competition», η οποία θα παρουσιαστεί από 20 Σεπτεμβρίου 2022 έως 8 Ιανουαρίου 2023 (διάρκεια δανεισμού 5 Σεπτεμβρίου 2022 – 23 Ιανουαρίου 2023) και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας του έργου.
  2. Έγκριση ή μη ανανέωσης μακροχρόνιου δανεισμού πέντε (5) αρχαίων έργων του Κυπριακού Μουσείου Λευκωσίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τον εμπλουτισμό της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Κυπριακών Αρχαιοτήτων.
  3. Έγκριση ή μη: α) του αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για τη συνδιοργάνωση της εκθεσιακής δράσης «Η δύναμη των τεσσάρων» στα Αρχαιολογικά Μουσεία Άρτας, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Νικόπολης, και τον μεταξύ τους δανεισμό εννέα (9) αρχαίων έργων από την ΕΦΑ Ιωαννίνων, τριών (3) αρχαίων έργων από την ΕΦΑ Πρέβεζας, έξι (6) αρχαίων έργων από την ΕΦΑ Θεσπρωτίας και έξι (6) αρχαίων έργων από την ΕΦΑ Άρτας για τις ανάγκες της εν λόγω δράσης και β) της συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων. 
  4. Έγκριση ή μη τροποποίησης της υπό στοιχεία ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠ/ΤΑΜΣ/346553/ 247338/5874/3323/27.6.2019 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός αντιτίμου επίσκεψης οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων - Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου» (Β΄ 2666), όπως  ισχύει, ως προς το άρθρο 1. ​ 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Μ. Μερτζάνη

  1. Έγκριση ή μη της «Μελέτης συντήρησης της αρχαίας γέφυρας Αμφίπολης», Π.Ε. Σερρών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  2. Έγκριση ή μη της «Μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης του ξυλόγλυπτου τέμπλου με τις εικόνες του και των λοιπών ξύλινων, μεταλλικών, λίθινων αντικειμένων του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανατολική Φραγκίστα, Δήμου Αγράφων», Π.Ε. Ευρυτανίας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.​

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Γραμματέας του Συμβουλίου: Μαρία Ραυτοπούλου

 

Ο Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

 Γεώργιος Διδασκάλου

Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α.

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η Προϊσταμένη

του Αυτοτελούς Τμήματος

Γραμματείας Κ.Α.Σ. - Σ.Μ.

Χαρίκλεια Λαναρά

Π.Ε. Αρχαιολόγων

 

 

Print
873

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
«Μάρτιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2627
2829123
45678910
1112
12/3/2024 2:00 μμ - 11:30 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.10, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 14:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 10).

 

Read more
1314151617
1819
19/3/2024 2:00 μμ - 11:00 μμ

Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συνεδρίαση αρ.11, Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 και ώρα 14:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 11).

Read more
2021222324
25262728293031
1234567
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset